Doi tineri frumoși din Fălciu, Ciprian și Alina Prodan, au întemeiat o familie minunată, acasă, pe Valea Prutului. Ciprian se ocupă de afacerea începută de tatăl său, o fermă agricolă, cu loturi semincere, și o face bine. A învățat meserie alături de tatăl său, regretatul specialist Toader Prodan, are viziuni moderne asupra lucrului pământului, știe cum se accesează fonduri europene.
Sâmbătă noaptea, în ajunul Crăciunului, familia Prodan se va aduna în jurul bradului, pentru a asculta colinde, alături de prieteni și de familie, pentru că sunt oameni foarte primitori și gazde perfecte.
L-am întâlnit pe inginerul Ciprian Prodan în vară, la simpozionul dedicat memoriei tatălui său. Am discutat cu el și la jumătatea toamnei, când se pregătea să tragă linie pe ”rrontul” agricol, iar acum, pe final de an, am stat de vorbă despre agricultura de pe Valea Prutului, despre recolte, proiecte pentru 2023 și investiții.
Primul subiect: recolta de sfeclă de zahăr de la finalul toamnei. Este mulțumit de recolta obținută de pe cele 30 de hectare cu sfeclă de zahăr. ”Doar Botoșaniul m-a bătut la recoltă, am obținut 70 de tone, la hectar. Voi merge cu aceeași suprafață la sfeclă și în 2023”, spune ing. Ciprian Prodan.
Valea Prutului are cea mai mare suprafață cu irigații din județul Vaslui. Aici, s-au obținut și cele mai bune producții din județ, în acest an complicat și secetos. Fermierul Ciprian Prodan știe că instalațiile de irigații moderne sunt o gură de oxigen pentru fermieri și este decis ca, anul viitor, să acceseze fonduri europene, 200.000 de euro, pe sisteme noi de irigații. Vrea să acceseze și un proiect de 300.000 de euro, să se doteze cu o combină nouă, pentru că agricultura actuală înseamnă utilaje din ce în ce mai performante.
”A fost un an greu, în care ploile ne-au cam ocolit, pe zonele neirigate. Se spune că agricultura este loterie, și chiar așa este. Abia în ultima lună ce a plouat mai consistent, cam 100 litri pe metrul pătrat, dar tot ar mai fi nevoie de apă, după acest an secetos. Avem culturi de grâu, orz și rapiță, care arată foarte bine și ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne ocrotească de înghețuri. Bine ar fi să fie o zăpadă, ar fi o minune, dar nu știm când va veni”, a spus Ciprian Prodan.
Acum, pe final de an, specialistul de la Bosbosem SRL dorește să le transmită un mesaj de încurajare colegilor săi din toată țara: ”Să le dea Dumnezeu tuturor un an mai bun, să avem ploaie și recolte bogate. Să ne vedem sănătoși în 2023, iar ploile să nu ne mai ocolească. Sărbători Fericite, tuturor”