Document unicat, descoperit la Arhivele Naționale Brăila. Sigiliul fiului lui Ștefan cel Mare, folosit pentru cumpărarea unui sat din județul Vaslui

0
583
Advertisement

Sigiliul fiului lui Ştefan cel Mare, Bogdan al III-lea, folosit pentru cumpărarea unui sat din Vaslui, Hălmăjești, a fost descoperit recent la Serviciul Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale. Este un document unic cu sigiliul lui Bogdan al III-lea. Potrivit specialiștilor de la Brăila, documentul este din anul 1505 și este scris pe pergament, scrie adevărul.ro (Sursa foto: adevarul.ro).

Potrivit reprezentanților Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale din Brăila, documentul a intrat în posesia instituţiei în urmă cu peste trei decenii şi poartă pecetea domnitorului Moldovei, imprimată în ceară roşie, cu şnur de mătase. Este în limba slavonă, pătat și puțin rupt, potrivit observațiilor făcute de specialiștii de la Arhivele Naționale.

Prin acest document de la 1505, Bogdan al III-lea, domnul Moldovei (1504-1517), hotărăște cumpărarea satului Hălmăjeşti de către Mircea Ezereanu şi surorile sale, Grigorea şi Maruşca, mai scriu colegii de la adevărul.ro.

„Cartea lui Bogdan al III-lea, domn al Moldovei, prin care se întărește cumpărarea satului Hălmăjești pe Tutova, de către Mircea Erezeanu și surorile sale, plătit cu 50 de zloți tătărești lui lui Zora, în fața domnului”, este scris în documentele Arhivelor Naţionale din Brăila.

Cât privește satul Hălmăjești, nu există nicio referință actuală asupra locului în care acesta este situat în jurul Bârladului, cel mai probabil denumirea acestuia fiind schimbată de-a lungul secolelor care au urmat.

Print Friendly, PDF & Email