Dumitru Buzatu, în fața romilor din tot județul: „Nu avem morminte ale romilor, să depunem o floare”

0
276




ADUCERE AMINTE… Consiliul Județean Vaslui, în parteneriat cu Partida Romilor-Pro Europa, filiala Vaslui, a organizat ieri două seminarii dedicate Zilei Dezrobirii Romilor. În prezența președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, dar și a celor mai importanți lideri ai comunității rome, au fost prezentate aspecte privitoare la istoria și tradițiile acestei etnii, precum și dezbateri referitoare la identitatea culturală în contextul globalizării.









La 20 februarie 1856 a fost promulgată de domnitorul Barbu Știrbei ”Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc” – legea prin care țiganii au devenit oameni liberi, cu drepturi și îndatoriri egale cu ale celorlați cetățeni din România.

La acea dată au fost eliberați din sclavie ultima categorie de robi ce aparțineau proprietarilor particulari, procesul dezrobirii fiind început de Mihail Kogălniceanu în anul 1837 (Monitorul Oficial al României 182/2011).

Prima acțiune a fost organizată la Bârlad, acolo unde Partida Romilor- Pro Europa Vaslui a organizat, la Cinema Victoria, o dezbatere dedicată acestei zile.

La eveniment au luat parte Daniel Vasile, secretarul general al Partidei Rromilor, pe zona de Nord-Est, profesorul Andrei Huiban și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Participanții au avut ocazia să afle amănunte despre un moment din viața romilor, despre care, din păcate, nu s-a vorbit nimic niciodată în cărțile de istorie.

”Este importantă pentru noi această dată, dacă ne gândim la suferința prin care au trecut aceia care au trăit perioada de robie și trebuie să facem orice împreună, pentru a evita aceste lucruri pe viitor. Dacă ne-am eliberat, nu putem crede că nu se mai pot repeta aceste lucruri niciodată.

Din păcate, lucruri care credeam că nu le vom mai trăi niciodată, se repetă în fiecare zi. Să încercăm să evităm printr-o cunoaștere corectă a acestor momente, printr-o atitudine comună.

Acesta e rostul unor asemenea întâlniri. Comemorăm într-un anumit fel, subliniind capacitatea etniilor respective de a conviețui împreună și capacitatea de a rezista, de a trece dincolo de vitregiile vremii.

Când vorbim de tragedia asta, nu avem niciun mormânt al romului, care a trăit în robie. N-avem unde să depunem o coroană de flori.

Locul acela trebuie să fie, însă, în mintea noastră și să sedimentăm foarte bine aceste fapte, pentru a rămâne pe viitor. ăsta este rostul unei comemorări a unei tragedii istorice, care s-a petrecut și care nu poate fi atribuit cuiva, așa cum este atribuit nazismul, pentru că nu a fost o chestiune propusă ca scop unitar, ci așa a fost evoluția istorică”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

O acțiune similară a avut loc, după-amiază, și la Centrul de Afaceri din Vaslui.

Daniel Tănăsuc