Expertul brazilian de renume mondial, Cid Simoes, a fost oaspetele fermierilor din județul Vaslui
Solul este un ecosistem viu, care respiră, care face mai mult decât să furnizeze nutrienți pentru creșterea plantelor. Un sol sănătos folosește fotosinteza plantelor pentru a extrage carbonul din atmosferă, îmbunătățește calitatea apei, crește rezistența la secetă și asigură viabilitatea terenurilor agricole pentru nenumărate generații viitoare.
Cam aceasta a fost, în sinteză, discuția pe care expertul brazilian Cid Simoes a purtat-o cu fermieri din mai multe județe ale României, într-o locație primitoare din comuna Fălciu, pusă la dispoziție de primarul Neculai Moraru.

Fermierii români, din Vaslui, Galați, Călărași, Giurgiu sau Tulcea au discutat despre conceptul de agricultură regenerativă, care are ca scop protejarea și regenerarea sistemelor naturale (sol, apă, biodiversitate) și ne ajută să ne producem hrana. Ea pune un accent deosebit pe îmbunătățirea stării solului și regenerarea solului degradat prin practici și tehnici active.

Agricultura regenerativă a apărut relativ recent și este tot mai folosită la scară largă pentru că propune soluții holistice de remediere a celor mai mari probleme globale actuale, care sunt agravate în mod semnificativ de agricultura convențională: schimbări climatice, pierderea biodiversității, degradarea terenurilor, inechitate socială etc.

În condițiile în care 30% din gazele cu efect de seră sunt emise în atmosferă ca urmare a activităților de producere a hranei, folosirea constantă a fertilizatorilor chimici și a pesticidelor compromite sănătatea solului, a apelor și a vieții naturale, a spus expertul brazilian, iar monoculturile iau locul diversității naturale. Astfel, agricultura regenerativă oferă o alternativă sustenabilă și benefică din punct de vedere ecologic, economic și social.

Un fermier care practică Agricultura Regenerativă produce hrană de calitate și are un impact pozitiv vizibil asupra mediului înconjurător și a comunității, a precizat dl. Simoes. Față de agricultura ecologică, cea regenerativă introduce un set suplimentar de practici pentru creșterea continuă a fertilității naturale a solului, protejarea biodiversității și asigurarea bunăstării animalelor. Obiectivele sale includ preocupări sociale și etice și răspund la problema emisiilor de carbon prin sechestrarea carbonului în sol, creșterea calității vieții lucrătorilor agricoli, comerț și investiții etice, consolidarea legăturii dintre fermieri și comunități.
S-a discutat, în cadrul simpozionului, despre Tehnologia EM1, care se referă la utilizarea unui produs pe bază de microorganisme, EM-1, care include bacterii aerobe și anaerobe pentru a iniția procese de fermentație. Acest proces îmbunătățește calitatea solului prin producerea și utilizarea de nutrienți vitali și poate fi aplicat direct în fermă, conform specificațiilor de pe ambalajul produsului. EM-1 este un amestec de microorganisme aerobe și anaerobe, dezvoltat de Dr. Teruo Higa. Acest produs inițiază un proces de fermentație care îmbunătățește solul prin crearea de nutrienți esențiali.

”A fost o reuniune de succes, pentru că, așa cum se știe, țări ca Brazilia sau state din UE nu mai folosesc tehnologiile pe care noi le folosim, cu arături, de peste 20 de ani. Este agricultura viitorului, în condițiile în care seceta este tot mai prezentă pe câmpuri, iar noi, fermierii, suntem puși în fața unor provocări deosebite”, a spus dl. Ciprian Prodan, managerul companiei Bosbo Sem Fălciu (foto), cel care a organizat simpozionul de la Fălciu.










