Felicitări, locuitorilor din comuna Ștefan cel Mare! Ați demonstrat că sunteți demni urmași ai Domnitorului Moldovei!

0
885




La 2 iulie 1504. marele domnitor Ștefan cel Mare pleca în veșnicie, plâns de toată suflarea Moldovei. În ziua de duminică, 3 iulie 2022, adică 518 ani mai târziu, toată suflarea comunei din apropierea Vasluiului s-a adunat la Cănțălărești, satul despre care circulă atât de multe legende, pentru a-l comemora pe marele domnitor. Ștefan cel Mare este prezent în mintea și în sufletul tuturor românilor, iar sărbătoarea comunei Ștefan cel Mare este cel mai bun prilej de a ne reaminti de domnitorul care a ctitorit biserici și mănăstiri care vor dăinui sute de ani de acum încolo. De 15 ani, consecutiv, în prima duminică din iulie, la podul de piatră din satul Cănțălărești, localnicii din comuna Ștefan cel Mare se adună la praznicul marelui domnitor.









Așa s-a întâmplat și duminică, atunci când în jur de 3.000 de oameni au înfruntat căldurile necruțătoare și au venit, cu mic, cu mare, la Cănțășărești, la ziua comunei. S-a cântat, s-a dansat, grătarele au sfârâit, iar muzica bună i-a făcut pe localnici să iasă la dans.

”Tare ne-am dori o ploaie, de trei luni de zile o așteptăm, sperăm să-și facă apariția. Știu că fiecare dintre dvs așteptați să vă spun ce vom face pentru fiecare sat în parte, așa cum v-am obișnuit, la ziua comunei Ștefan cel Mare. Ei bine, vin cu o veste bună pentru dumneavoastră. În cele patru sate – Bârzești, Muntenești, Călugăreni și Brăhășoaia – în care se așteaptă rețeaua de apă și canalizare, vă pot spune că proiectul pe POIM este în licitație, sperăm să avem câștigătorul cât mai repede, pentru a putea demara proiectul în fiecare din cele patru sate în parte. La Ștefan și Cănțălărești, știu că oamenii așteaptă asfaltul de câțiva ani. Aici, pot să anunț că proiectele sunt aprobate și sper ca, din toamnă, să începem asfaltarea celor două sate.

Proiectul cel mare, pe care îl așteptați cu toții, este depus, este aprobat și sperăm să primim finanțare pentru aducțiune de gaze în toate cele șase sate ale comunei. La Mărășeni, am dus gazele în orice cătun din sat. Așa va fi în toată comuna”, a spus primarul Mihai Moraru.

Un moment aparte a fost cel în care actori ai Teatrului Victor Ion Popa, din Bârlad, au interpretat o scenă, care a adus în atenție personalitatea celui despre care românii au considerat că este cea mai importantă personalitate din toate timpurile, Domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare.

”Ne bucurăm de faptul că an de an ne adunăm aici pentru a-l cinsti așa cum se cuvine pe unul dintre cei mai importanți oameni reprezentativi pentru români. Ștefan cel Mare. Este cel care a ctitorit nenumărate biserici și mănăstiri și care s-a bazat pe oastea țării, bucurându-se de cea mai mare încredere în popor, care l-a sprijinit în toate întreprinderile sale. Să fim mândri de lucru acesta și să apreciem opera marelui domnitor, care a avut ca fundament credința și unitatea statală”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Sfidând căldura infernală și soarele care topea totul în jur, locuitorii din Ștefan cel Mare au încins hore, pe melodii cântate de artiști cunoscuți din România și Republica Moldova. Primarul comunei înfrățite cu Ștefan cel Mare, edilul comunei Gotești, din R.Moldova, le-a mulțumit gazdelor pentru primire și a adresat o invitație către locuitorii de aici să vină peste Prut, pe 12 iulie, atunci când este hramul comunei Gotești.

Felicitări, bravi urmași ai Domnitorului Moldovei, felicitări, vasluieni, pentru momentele frumoase de la Cănțălărești!

#cj_vaslui#cjvs_eu