FOTO Vasluienii iubesc folclorul autentic. Piața Civică plină de spectatori la cea de-a VII-a ediție a Festivalului ”Hora din Străbuni”

0
357












După un an de pauză, astăzi a debutat cea de-a VII-a ediție a Festivalului ”Hora din Străbuni”. Chiar dacă mai sărac în ansambluri folclorice ca în anii din urmă, festivalul se bucură de prezența dansatorilor din Polonia, Serbia, Albania și Ucraina dar și de prezența unor ansambluri vestitre din țară sau din județul Vaslui. Astfel, primii care au urcat pe scena din Centrul Civic a fost ansamblul ”Rândurile” din Muntenii de Sus, urmați de ”Cimpoierii” din Perieni și ansamblul constantin Arvinte de la Iași.

De asemenea, Festivalul s-a bucurat de prezența autorităților locale și județene dar și de prezența Epsicopului Hușului, Preasfintitul Părinte Ignatie. Ca invitat special, la Festival a venit și președintele de onoare al CIOFF, nimeni altul decât Marin Barbu (Nea Mărin). În deschidere, primarul Vasile Pavăl a adresat vasluienilor câteva cuvinte. ”Ne dorim să fim gazde bune și nu, în ultimul rând, dvs, dragi vasluieni, să vă simțiți bine. A VII-a ediție sunt convins că va aduna și dezvolta noi prietenii. Toate formațiile care vin la noi, pe parcursul eveniemntelor care se desfășoară își unesc gândurile și aminitirile și pleacă spre locurile de unde au venit cu ceea ce au văzut la Vaslui. Am fost atenți la tot ceea ce însemană măsuri anticovid și vom depunde toate eforturile ca vizita tuturor delegațiilor în orașul nostru să le fie una care să le inspire încredere”, a spus Vasile Pavăl.

De asemenea, invitat să vorbească vasluienilor, președintele Consiliului Județean Vaslui a vorbit despre istoria Festivalului, transformat, cu fiecare ediție, într-un spectacol folcloric unic. ”Acum, mulți ani o inițiativă a noastră a căpătat aripi și s-a transformat într-un festival internațional. Am încercat an de an să dăm o dimensiune cât mai complexă acestui festival și am fost ajutați inclusiv de vasluieni. Festivalul poate că este privit ca un moment trecător și de distracție dar noi vrem să fie unul al tradiției locale. Festivalul Hora din Străbuni este un simbol al vasluienilor și adună, la un loc, voia bună și energia pozitivă a vasluienilor”, a spus Dumitru Buzatu.

Invitat de onoare al Festivalului ”Hora din Străbuni, Marina Barbu, cunoscut tuturor mai ales ca Nea Mărin a amintit de momentul duelului dintre școala sa de dans și școala condusă de Verginel Solomon, duel care, în scurt timp, a devenit viral de internet. ”Am venit cu mare drag la Vaslui. Mă simt foarte bine atunci când vin la Vaslui. În urmă cu doi ani am venit aici împreună cui școala mea de dans și am plecat cu atât de multă energie încât, după ce am plecat de aici, am organizat un spectacol mare la Sala Palatului. Nu am găsit nicăieri în țara asta oameni atât de sufeltiști și capabili să organizeze un asemenea festival. De aceea, voi veni, de fiecare dată, cu mare drag, la Vaslui”, a mai spus Marin Barbu.

 Și nu în ultimul rând, pe scenă a urcat și prefectul județului, Marcel Lăudatu. Printre altele, acesta a lăudat organizarea Festivalului. ”Nu pot să am decât tot respectul pentru această organizare impecabilă și tot respectul pentru ceea ce înseamnă păstrarea tradițiilor. Să ne gândim că este vorba de perenitate, de susținerea valorilor naționale, implicit cultura populară, cea care ne ajută să comunicăm între generații”, a spus prefectul județului.