FOTO, VIDEO Satul în care Dumnezeu a făcut o minune, în urmă cu zece ani! Mulți ani fericiți, ctitorilor acestei biserici!

0
2623




Familia Lazăr, Neacșu și Elena, ctitorii sfântului lăcaș, alături de preotul Căpriță, cel care era preot paroh la Fundu Văii, la sfințirea din 2012

Dumnezeu lucrează prin oameni, în moduri doar de El știute. Atunci când iubirea de Dumnezeu este mare, eforturile sunt răsplătite de Cel de Sus. Iar când credința este dublată de iubirea de oameni, se produc minuni. În 2007, familia Neacșu, Lazăr și Elena, ambii din București, au decis să ridice o biserică în satul natal al doamnei Lazăr, Fundu Văii. O comunitate de 800 de suflete, cu foarte mulți copii, care avea nevoie ca de aer de o biserică. De multe ori, atunci când aveau un deces în familie, cei din Fundu Văii trebuiau să facă mai mulți kilometri până în satul vecin, Căpușneni, pentru a-i îngropa pe cei apropiați.









Fundu Văii este un sat cu oameni primitori, care visau să aibă o biserică în localitatea lor. Preotul Căpriță, pe atunci paroh în zonă, a decis să strângă oamenii, să discute cu ei și, împreună, să ridice o biserică. Un plan frumos, măreț, însă oamenii nu aveau resurse financiare pentru a duce la capăt acest vis al lor. Este momentul în care, auzind de doleanța sătenilor, familia Lazăr, de la București, a decis să facă o minune în acest sat pierdut printre dealuri. Cu eforturi financiare deosebite, în satul natal al doamnei Elena Neacșu s-a ridicat o biserică semeață, ca o catedrală, la poala pădurii. În 20 mai 2012, biserica din Fundu Văii primea hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena, fiind sfințită de un sobor de zeci de preoți, din tot protopopiatul Bârlad.

Anii au trecut și biserica de la Fundu Văii a devenit locul în care oamenii se adună, se roagă la Dumnezeu, își plâng morții din cimitirul din apropiere, în timp ce copiii de la grădiniță au venit la cursuri în casa praznicală. Cimitirul de la Fundu Văii, la poala pădurii, este de o frumusețe aparte, curat și îngrijit, este cel mai frumos cimitir din comună, recunoaște edilul comunei. Și un lucru imoportant de știut: fiindcă nu aveau loc destul în vechiul sediu de grădiniță, s-a decis ca micuții să fie primiți în casa praznicală. ”Era greu, cu 70 de copii într-o grădiniță de 12 mp. Atunci, de comun acord cu preotul paroh, am decis să aducem copiii în spațiul primitor de la casa praznicală, unde au beneficiat de condiții foarte bune”, spune Valerian Hriscu, primarul comunei Lipovăț.

Încetul cu încetul, biserica a ajuns să fie considerată centrul satului. Cu eforturi din partea primăriei și a Consiliului Local, în apropiere s-au ridicat o grădiniță, o școală, o creșă, un cămin cultural. Totul este asfaltat, modern, îngrijit. De o lună de zile, ne-a spus primarul Hriscu, prin CNI s-a reușit asfaltarea și modernizarea drumului de acces către biserică, astfel că localnicii pot veni cu pantofi la slujbă sau în cimitir, în locul cizmelor de cauciuc. Satul Fundu Văii arată, acum, ca un cartier de oraș, cu asfalt pe toate ulițele, iar meritul este al primarului Hriscu. 

Vineri seara, cu emoție în suflete, oamenii din Fundu Văii au venit, cu mic, cu mare, la slujba de Vecernie, de dinaintea marii sărbători creștine a Sfinților Împărați Constantin și Elena. Au venit să aniverseze cei 10 ani de existență a bisericii, un sfânt lăcaș, de care sunt foarte mândri. Familia Neacșu, ctitorii bisericii, au participat, alături de localnici la slujba de Vecernie, alături de primarul Valerian Hriscu și un sobor de preoți. Zece ani care au trecut ca zece clipe, zece ani în care biserica ridicată de ctitorii Lazăr și Elena Neacșu este locul care adună oamenii în credință.

Lazăr Neacșu a anunțat că va pregăti o cameră mortuară, în spatele actualei case praznicale, pentru ca familiile din sat să depună aici morții, în momentele triste ale despărțirii de această lume. Preotul paroh Florin Butnaru a anunțat, cu bucurie, că biserca din sat va deveni, pe timpul verii, locul în care copiii se vor întâlni, vor face excursii în pădure, vor desana, se vor juca. Iată că, după 10 ani, putem spune că, la Fundu Văii, Dumnezeu a făcut o minune. Fiind o zi specială pentru milioane de credincioși, să le transmitem un sincer ”La Mulți Ani” ctitorilor bisericii, doamnei Elena Neacșu, tuturor celor care poartă numele Sfinților Împărați. La Mulți Ani!