Nu mai cădeți în plasa escrocilor și nu mai dați bani pentru accidente inexistente!

0
355




MARE ATENȚIE… S-au înmulțit, în ultimele luni, cazurile în care diverși cetățeni din județul Vaslui – cel mai adesea, persoane de vârsta a treia – au căzut în plasa escrocilor de profesie, care cer telefonic zeci de mii de lei pentru copiii sau nepoții care ar fi suferit un accident în străinătate.









Poliția Județeană este în alertă și încearcă să-i depisteze pe autori, însă are nevoie și de sprijinul populației, pentru a-i ridica pe borfași exact în momentul în care vin și ridică banii de la victimele lor.

Pentru aceasta, IPJ Vaslui a lansat un mesaj către cetățenii județului, mesaj pe care îl vom publica în totalitate:

„Reamintim astfel modalitatea prin care infractorii se îmbogățesc, pe seama unor persoane care dau curs cu ușurință solicitărilor telefonice de a oferi (depune) bani (în conturile) unor persoane necunoscute.

Infractorii utilizează calități false (în general rudă cu victimele înșelăciunilor, avocat, doctor, magistrat) și solicită telefonic diferite sume.

Banii sunt ceruți sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reținute de organele de poliție pentru săvârșirea unor accidente de circulație (cu victime decedate sau rănite grav). Banii solicitați reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiți victimei presupusului accident, pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal și pedeapsa cu închisoarea.

Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, ușor de impresionat, care au membri din familie în străinătate și care dețin bani la domiciliu.

În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afișaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauție a infractorilor.

Pentru reușita unor astfel de acțiuni, aceștia mizează pe mai mulți factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înșelăciunii, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni.

De cele mai multe ori, pe fondul emoțiilor și al agitației, victimele nu mai rețin detaliile discuțiilor și sunt ușor influențabile, astfel încât, cu foarte mare ușurință, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliția vă recomandă insistent:

Dacă sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, sau care pretinde că vorbește în numele unei rude, cereți cât mai multe detalii, din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză, respectiv de realitatea informațiilor deținute cu privire la persoana la care se face referire.

Verificați dacă situația de urgență este reală prin apelarea persoanei vizate (soț, soție, fiu, fiică, nepot, nepoată etc.) la numărul de telefon pe care îl cunoașteți deja sau pe care îl aveți salvat în agenda telefonică.

Nu dați curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.

Nu depuneți sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoașteți și nu furnizați bani unor persoane necunoscute. Aceeași recomandare trebuie să o aveți în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcați cartele telefonice.

Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident rutier, nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență.

În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apel la 112, așteptați recomandări din partea unui polițist și respectați-le întocmai!”.