Pedepse mai aspre pentru criminalii din păduri! ”Înăsprirea sancțiunilor va duce la descurajarea actelor de agresiune”, spune senatorul vasluian Iulian Bîca

0
497




În data de 15 iunie, în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic a Senatului a fost votată modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Acest proiect de lege prevede completarea categoriilor de personal cu referire la care legiuitorul a incriminat limite superioare ale pedepselor (omor, acte de agresiune) și/sau amenințări săvârșite asupra acestora, în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin adăugarea personalului silvic.









Propunerea legislativă a fost expusă în principal datorită faptului că s-au intensificat cazurile de agresiune fizică/psihică, îndreptate împotriva personalului silvic ce își desfășoară activitatea pentru a apăra integritatea fondului forestier național.

În ultimii ani, apărând pădurile, 6 pădurari au fost omorâți și peste 700 pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractori surprinși în timp ce tăiau ilegal material lemnos.

Se apreciază că faptele ce constituie infracțiuni silvice prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere atât calitatea specială a victimelor, cât și modalitatea concretă de comitere a faptelor asupra acestora. Prin săvârșirea acestor fapte, inculpații denotă o nepăsare totala fața de valorile statului, cât și față de relațiile referitoare la respectul datorat autorității de stat.

„Astfel, în comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic am votat pentru modificarea Legii nr. 286/2009.  Consider că înăsprirea regimului de sancțiuni pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va duce la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului. Apreciez că siguranța cadrului de muncă în care vor putea lucra persoanele ocolului silvic va contribui la scăderea infracționalității în general”, a spus senatorul PNL de Vaslui, Iulian-Mihail Bîca.

Ce prevede Codul Penal:

”Art. 257: (1) Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele comise în condițiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcționarului public”.