Pompierii vasluieni vor să evite dezastrul de la Constanța! Controale zilnice la echipamentele de la ATI, în Spitalul Județean!

0
476


Ultimile evenimente petrecute la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța a determinat conducerea IGSU să ia măsuri. Astfel, pompierii au ales să verifice, zilnic, secțiile ATI din spitale pentru a evita să intervină pentru stingerea unor eventuale incendii ce at putea izbucni în incinta spitalelor suport Covid.

”Având în vedere situațiile de urgență din ultima perioadă în care au fost implicate unități spitalicești pe fondul creșterii cazurilor Covid-19, dispozițiile interne primite din partea Inspectoratului  General  pentru Situații de Urgență, dar și corespondența cu reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Vaslui – în mod preventiv -, în scopul  preîntâmpinării unor posibile pericole care pot genera situații de urgență și pot periclita viața pacienților, în această perioadă, echipaje de pompieri  militari cu autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui efectuează de cel puțin patru ori pe zi, în mod organizat, activități de recunoaștere/verificare și pregătire a personalului la secțiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) ale unităților spitalicești din județul Vaslui.
În aceste verificări se asigură prezența persoanelor cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență din cadrul spitalelor, se acordă îndrumare și se aduce la cunoștința conducerii unitățillor spitalicești  despre neregulile întâlnite pentru ca acestea să fie remediate.
Facem precizarea că aceste activități nu sunt unele de control, acestea fiind în responsabilitatea Inspecției de Prevenire. Activitățile de recunoaștere și pregătire a personalului operativ au un caracter permanent, doar că în această perioadă au fost intensificate având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm.  Activitățile de recunoaștere/verificare și pregătire a personalului operativ au mai multe obiective, între care enumerăm:
Verificarea dotării cu stingătoare și hidranți interiori,
–        Verificarea stării de practibilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, cu precădere în și din secțiile ATI;
–        Verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate  secțiilor ATI în vederea eliminării mijloacelor de încălzire neomologate din spațiile respective;
–        Eliminarea utilizării tuturor surselor de foc deschis (lumânări, candele, etc);
–        Verificarea prin vizualizare a integrității instalațiilor electrice;
–        Verificarea asigurării permenente a personalului în secția ATI  și a modului de cunoaștere de către aceștia a modalităților de utilizare a stingătoarelor de incendiu/ celorlalte mijloace de primă intervenție, precum și a modalităţilor de evacuare a pacienților, în special a celor care nu se pot evacua singuri;
– Măsurarea concentrației de oxigen în secțiile ATI, știut fiind faptul că în aceste zone există riscul de suprasaturare cu oxigen;
–        Aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.
”Menționăm că aceste activități au un caracter permanent, se realizează în mod preventiv, dar nu înlocuiesc obligațiile legale privind apărarea  împotriva incendiilor a personalului  desemnat cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență din unitățile spitalicești și răspunderea conducerii în cazul producerii unei situații de urgență”, au transmis reprezentanții ISU.