Președintele CJ Vaslui, la bucătărie! A gătit plăcintă tradițională de Sauca, în fața oaspeților din Germania și Franța

0
228




Elevi și profesori din Germania și Franța au participat la o șezătoare tradițională la Muzeul Satului din Sauca, comuna Laza, activitate coordonată de meșterul popular Rodica Bulboacă.









Aceștia au admirat obiectele tradiționale donate de localnici și care sunt vechi de peste 100 de ani. O parte dintre ei au fost atrași de războiul de țesut, care a fost încercat, din dorința de a afla cum se țeseau covoarele în perioada bunicilor și străbunicilor noștri.

Alții au învățat procedeul de încondeiere a ouălor, cu vopsea naturală obținută din fiertură de frunză de nuc. Însă, oaspeții străini au fost fermecați de gustul plăcintei tradiționale de la Sauca, pregătită chiar de ei.

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a dat o lecție de bucătărie în fața celor prezenți, pregătind cu mâna sa o plăcintă tradițională de Sauca.

„Am propus meșterilor populari de la Asociația Bujorul din Laza să scoatem la lumină comorile tradiționale, atât din zona gastronomiei locale, cât și din cea a meșteșugurilor de altădată.

Vrem să facem aici un punct turistic de interes județean și chiar național, astfel încât vizitatorii să afle cât mai multe lucruri despre tradițiile și obiceiurile strămoșești și să-și dorească mai mult să se reîntoarcă aici, pentru a vedea elemente de autenticitate așa cum au făcut de veacuri oamenii locului”, a spus Dumitru Buzatu.

Elevii și profesorii din Germania și Franța sunt partenerii Liceului „Emil Racoviță” din Vaslui, într-un proiect Erasmus +, care are ca temă generală „Patrimoniul și Mediul”, iar activitățile derulate în săptămâna petrecută la Vaslui sunt legate de „Patrimoniul folcloric și fauna/agricultura verde”.