Reacția fostului ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, pe marginea declarațiilor privind procurarea iodurei de potasiu: ”Astfel de mesaje, fără explicații, pot face mult rău”

0
790




Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndemna pe românii cu vârsta sub 40 de ani, să meargă „cât mai repede” să-și ridice pastilele de iodură de potasiu. ”Îndemn pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, spunea Rafila. ”Lumea abia a ieșit dintr-o pandemie. Să nu uităm nici că avem un conflict militar la graniță. Mesaje care îndeamnă la urgență, dar neînsoțite de explicații, pot face mult rău”, spune fostul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, deputat PNL de Vaslui.









Populația trebuie să fie informată cu obiectivitate asupra rolului acestor pastile, al situației în care se utilizează și al modului în care se administrează, spune Nelu Tătaru. Ministrul Rafila trebuie să explice aceste trei elemente, pentru ca oamenii să fie în cunoștință de cauză, afirmă parlamentarul vasluian.

”Rolul ministrului Sănătății este inclusiv acela de a informa populația complet, obiectiv, calm, fără să creeze panică și presiune suplimentară ca urmare a unor temeri colective. În acest caz, sunt justificate. Oamenii nu înțeleg de ce trebuie luate acum aceste pastile, nu înțeleg ce se întâmplă și ce au de făcut. Medicii de familie au fost contactați deja insistent de pacienții lor, pentru că așa au înțeles din comunicarea ministrului Sănătății.

Sunt necesare clarificări suplimentare în legătură cu informația că pastilele de iodură de potasiu trebuie să fie luate doar de persoanele sub 40 de ani, informație care a generat panică, la rândul ei.

Ministrul Rafila trebuie să ofere explicații, să comunice mai bine și mai eficient pe acest subiect. Coincidenţa nefericită între declarațiile ministrului Rafila și atacul de la centrala de la Zaporojie a lăsat loc de foarte multe interpretări. În mod normal, astfel de situaţii n-ar trebui să se întâmple.”, afirmă fostul ministru al Sănătății, pe marginea unui subiect care a creat panică printre români.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis, în mod profesionist, mesaje de calm: nivelul radiațiilor din România și cel din zona centralei de la Zaporojie sunt în cote normale, nu se indică nicăieri depășiri ale valorilor normale. CNCAN are un Centru Operativ pentru Situații de Urgență, care urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

”Nu am văzut mesaje panicarde de la niciuna dintre instituțiile implicate”, mai spune dr. Tătaru.