Tãranii vasluieni refuzã sã se vaccineze! Nici nu cred în Covid si nici nu vor sã plece în vacantã în Grecia!

0
366




ORASUL VINE LA SAT… S-au zbãtut guvernantii în fel si chip, pentru a convinge lumea sã se vaccineze. S-au fãcut caravane si maratoane de vaccinare în principalele orase din judet, centrele de vaccinare sunt deschise pentru oricine doreste sã se vaccineze, se fac tot felul de declaratii optimiste. Dar, totul se loveste ca de un zid de sutele de mii de tãrani vasluieni, care nici nu vor sã audã de vaccinuri anti-Covid.









Mediul rural se aratã cel mai reticent la vaccinare: doar 24% dintre respondenti sunt deschisi sã se imunizeze de îndatã ce vor avea ocazia, comparativ cu 45% dintre cei din mediul urban care si-au exprimat intentia de a se vaccina. Mai mult, peste jumãtate dintre cei din mediul rural (51% ) spun cã nu se vor vaccina deloc, nici acum, nici mai târziu.

Si atunci, ce sã le faci acestor oameni, cum sã-i convingi sã se vaccineze? S-a discutat de vaccinare prin medicii de familie, însã în multe comune vasluiene abia dacã s-au adunat 20-30 de persoane pe o listã. Cum sã te organizezi, când pe cei din comuna ta nu-i intereseazã vaccinarea?

“Ce sã le spun oamenilor? Sã se vaccineze? Bun, se vaccineazã si, Doamne fereste, unul dintre ei moare de inimã dupã injectie. Stiti ce-ar urma? Ar tipa dupã mine toti, cã le-am omorât rudele. Cine se leagã la cap cu o astfel de poveste, din care risti sã iesi cu un mare scandal? Nu ne implicãm deloc în campania de vaccinare”, recunoaste un primar dintr-o comunã vasluianã.

Totusi, se vorbeste de unele solutii, prin care si cei din rural sã se vaccineze. Echipe medicale de vaccinare din orase vor merge din poartã în poartã la sate si vor vaccina persoanele care îsi doresc acest lucru la sate, a declarat, marti, coordonatorul CNCAV, dr. Valeriu Gheorghitã.

Conceptul se va numi „orasul vaccineazã satul”.

Valeriu Gheorghitã a spus, în conferinta de presã, marti, cã în momentul de fatã este extrem de important sã fie dus vaccinul cât mai aproape de beneficiari. Acest lucru va însemna operationalizarea unui numãr cât mai mare de echipe mobile la nivelul fiecãrui judet, astfel încât sã existe o acoperire geograficã crescutã, în mod deosebit pe zona ruralã.