Teribilism sau sfidare? Șoferii vasluieni sfidează legea și parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap!

0
724




Cei care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu handicap riscă amenzi uriașe, dar se pare că, cel puțin la Vaslui, nimănui nu-i pasă. Pentru parcarea pe locurile rezervate persoanelor cu handicap, pe lângă amenda uriașă, se poate ajunge în situația în care mașina este ridicată. Parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap este pedepsită în prezent cu amendă cuprinsă între 2000 de lei și 10.000 de lei. Totuși, sunt destui șoferi care nu respectă regulile, iar parcările de la Kaufland și LIDL, în Vaslui, sunt pline cu mașini oprite pe locurile persoanelor cu handicap, după cum se vede în fotografia făcută de un cititor Vasluianul.ro.









Aproape în fiecare parcare publică, unele locuri sunt rezervate pentru persoanele cu dizabilități. Ele se găsesc la marile supermarket-uri sau în fața instituțiilor publice de exemplu, și sunt poziționate cât mai aproape de intrări, astfel încât conducătorii auto cu dizabilități să nu se deplaseze mult. Din comoditate sau chiar cu intenție unii șoferi care nu au probleme să parchează pe aceste locuri, lucru care este interzis.

Cei care încalcă această regulă riscă să fie amendați cu sume uriașe, iar în unele orașe mașinile pot fi ridicate. Astfel parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap este pedepsită cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei, la care se adaugă banii pe care trebuie să-i plătești celor care ți-au ridicat mașina.

Potrivit avocatnet.ro autoritățile au anunțat încă din anul 2018 un proiect de lege pentru mărirea semnificativă a amenzilor, însă aceasta a intrat în vigoare abia în 2020 când a fost votată și publicată în Monitorul Oficial. Până atunci, Legea nr. 448/2006 prevedea că o astfel de faptă se pedepsea cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător.

În prezent pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu dizabilități se aplică Legea nr. 145/2020, care a modificat și completat Legea nr. 448/2006  privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.