VIDEO Deputatul Solomon, foc și pară împotriva guvernării PNL-USR! ”În septembrie, vom face tot efortul să plece acasă acest Guvern”, a spus parlamentarul vasluian

0
442
Adrian Solomon, deputat PSD, susține un discurs în timpul ședinței comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor în care au loc prezentarea si dezbaterile generale, pe articole şi anexe, asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, la Palatul Parlamentului din București, marți 2 martie 2021. Inquam Photos / George Călin




Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a adoptat un proiect de lege privind indexarea anuală, cu rata medie a inflației din anul precedent, a indicatorului social de referință (ISR), în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat sau indemnizația de șomaj. Măsura se va aplica de anul viitor, deși valoarea ISR nu a mai fost actualizată în prezent de 13 ani și este de 500 lei.









Modul în care a fost adoptată legea, prin votul parlamentarilor PNL-USR, l-a făcut pe deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon să strige de la tribuna Parlamentului că totul este o minciună și că, de fapt, nu se va face nicio majorare, fiind doar praf în ochii electoratului, din partea actualei guvernări.

”Din păcate, a fost rândul celor mai vulnerabili dintre noi, beneficiarii de prestații și indemnizații sociale, să fie pacăliți că li se vor mări și lor ajutoarele sociale, indemnizațiile de handicap, alocațiile suplimentare, ajutoarele de încălzire etc. Prin legea votată miercuri, toate acestea vor crește cu aproape 0 lei din martie 2023!!!

Majoritatea PSD a votat anul trecut o lege prin care ISR-ul (indicele social de referință) ar fi crescut de la 500 lei astăzi la 1200 lei în 2024. Anul acesta ar fi fost 780 lei. Iohannis a retrimis legea spre reexaminare. Așa că mai rămânem 2 ani cu cele mai mici sume cheltuite de stat pentru protecție socială”, a comentat parlamentarul vasluian.

Iată discursul deputatului de Vaslui, pe această temă:

”Din 2008, ISR-ul (Indicele Social de Referință, n.r.) nu a mai crescut cu nicio centimă. Este 500 de lei din acel moment până astăzi. Când s-a stabilit în vremea lui Tăriceanu, ISR-ul era minim 80% din salariul minim brut garantat în plată.

Din 2008, sunt în Parlament și am încercat cu colegii mei, în diverse momente, să convingem Guvernul că e momentul să găsim un mecanism de creștere anuală, permanentă, a acestui ISR.

Pentru că, întotdeauna, am fost sub imperiul acelor deficite minime, de 1%, de 2%, de 3% nu am reușit să convingem nici guvernele noastre, ale celor de stânga, că este important ca ISR-ul să fie crescut. Se spunea întotdeauna că e prea mare efortul.

Am reușit, anul trecut, să găsim un consens, astfel încât o majoritate să poată vota o lege care readucea, într-un timp previzibil, până în 2024, ISR-ul la aceeași valoare, nu din brutul salariului minim, ci din netul salariului minim, adică 80% din netul care era anul trecut.

Ar fi trebuit anul acesta să crească, nu ca Făt Frumos, stimate coleg, ci așa cum trebuie să crească un indicator social de referință, atunci când vorbim de prestațiilor celor mai defavorizați dintre noi.

V-ați făcut un obicei din a pune la zi pe cei care beneficiază de ajutorul social, la legea 416. Sunt 280.000 de oameni în țara noastră care beneficiază de acest ajutor și oricât v-ați strădui voi să-i faceți independenți financiar nu veți putea, pentru că majoritatea sunt tarați de boli, de alcoolism, de lipsă de carte, de lipsă de meserie.

Nu vor putea fi ridicați niciodată din acest stadiu social în care se află. Nu faceți nimic pentru acest lucru, dar vă convine să-i considerați cei mai indezirabili oameni pe care-i poate avea o națiune.

Venitul minim în Franța este de 1.200 de euro pe familie. La noi, este 180 de lei. Bravo, stimați colegi! Dacă ar fi crescut la 240 de lei, în urma aplicării procentului de creștere la ISR, ar fi fost o mare creștere și ar fi fost o mare povară pentru buget.

Ce faceți voi cu legea asta, prin faptul că, să zicem, măriți la anul cu 5% ISR, se va putea folosi pentru fundamentarea bugetului din 2023. Pentru că bugetul din 2022 se va fundamenta pe cifrele existente astăzi sau, ca să vorbim legal, la 15 octombrie, când ar trebui să fie trimis bugetul în Parlament de către Guvern. Astăzi, începe procesul de elaborare a bugetului pe anul viitor. Fiecare ordonator de credit trebuie să intre în corespondență cu Ministerul de Finanțe, să-i comunice nevoile bugetare, pentru fiecare capitol în parte.

N-o veți face! Vreți să-l trimiteți acest proiect tot în martie, dar în martie îl veți trimite cu cifrele existente la acel moment, nu cu cifrele existente în acea modificare celebră pe care o faceți voi astăzi.

Veți crește ISR de la 500 de lei la 524 de lei. Mare, mare creștere! Pentru că, din 524 de lei veți da 0,6 la nu știu ce prestație, 1 și nu știu cât la altă prestație, iar acel 24 de lei se va traduce în 2 lei la anumite indemnizații și prestații sociale. Deci, n-ați făcut nimic, ați blocat o lege care era foarte bună, care dădea șansa unei protecții sociale în România, și faceți gargară politică.

Un stat și un guvern care nu poate să-și asigure cele fundamentale pentru toți membrii națiunii nu-și are rostul. Guvernul a supraviețuit la moțiune, dar va trebui să cadă. În septembrie, vom face tot efortul să plecați acasă”