VIDEO, FOTO Raiul bătrânilor, de la Valea Siliștei, în haină nouă! ”Bătrânii ne pot învăța multe lucruri. Îngerii sunt cei care au grijă de acești bătrâni”, a spus PS Ignatie, Episcopul Hușilor

0
750




Satul Valea Siliștei, din comuna Solești, este un mic colț de rai, departe de agitația orașelor sau de nebunia vieții cotidiene. Aici, câteva zeci de bătrâni își duc traiul liniștiți, zi de zi, cu bucuria întâlnirii unor persoane de vârsta lor, cărora viața le-a hărăzit multe încercări și surprize. Centrul pentru bătrâni ”Giulia”, de la Valea Siliștei, este un exemplu de bune practici pentru multe astfel de centre din țară.









Este un loc în care persoanele de vârsta a treia, seniorii, cum li se mai spune, mai nou, au ales să-și ducă traiul, fiecare cu amintirile sale, cu durerile sale.

Un spațiu al armoniei care nu ar fi fost posibil fără implicarea câtorva oameni cu suflet mare: primărița comunei Solești, Mona Bujor, cea care a înțeles necesitatea dezvoltării unui astfel de centru, pe structura unui alt proiect, pe care autoritățile centrale nu l-au dus până la capăt, Ionel Turc, președintele Fundației Spureon România, un om dedicat în totalitate proiectelor sociale, și Ionel Armeanu Ștefănică, fostul director executiv al DGASPC Vaslui, cel care a fost trup și suflet alături de acest proiect extrem de ambițios.

Bineînțeles, un rol major în existența acestui centru l-a avut președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, ”salvatorul nostru”, cum i-a spus primărița comunei Solești, omul care a ajutat comunitatea locală cu fonduri de la județ, atunci când era nevoie de sume importante pentru închiderea primului proiect.

Câteva zeci de invitați, din Vaslui, Suceava, Bacău sau Iași, au participat la o slujbă de binecuvântare, oficiată de PreaSfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, prilejuită de modernizarea în totalitate a acestui centru, deschis aici în anul 2018.

În mesajul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor i-a felicitat pe cei angajați în lucrarea de ajutorare a semenilor, afirmând importanța ajutorării celor care nu se mai pot ajuta singuri:

”În slujba săvârșită, am citit un pasaj evanghelic în care ni se vorbește de minunea pe care Hristos a făcut-o Domnul Hristos cu un om bolnav de 38 de ani, la Scăldătoarea Vitezda.

Acel om stătea, de 38 de ani, cu nădejdea că va veni momentul ca și el să beneficieze de lucrarea harului lui Dumnezeu. Din nefericire, toți cei care erau de față erau egoiști, fiind absorbiți de suferințele lor și nu-și găseau răgaz să îl ajute și pe el. A venit Hristos, ca Cel care cunoaște inima, suferința și frământarea fiecărui om, și l-a întrebat dacă vrea să fie vindecat.

În dezamăgirea sa, el nici măcar nu a mai verbalizat dorința de a fi vindecat, ci doar a externalizat cea mai mare suferință pe care o trăia, anume că este singur, deși era înconjurat de atât de mulți oameni. El spune: „nu am om care să mă arunce în scăldătoare”.

Aceste centre rezidențiale pentru bătrâni (insist să folosim acest termen, deși conform teoriei corectitudinii politice trebuie să schimbăm cuvintele și să le conotăm alt fel, după cum crede cineva că ar fi potrivit;. spunea un filozof, Ludwig Wittgenstein,  că dacă vrei să controlezi oamenii, încearcă să umbli la mentalitatea lor, la limbaj, și schimbă cuvintele) sunt exact ca în situația din Evanghelie.

Vin aici ca la Scăldătoarea Vitezda, însă găsesc oameni care dăruiesc dragoste, căldură sufletească, atenție, și, mai presus de toate, sunt valorizați ca ființe umaneEste esențial acest lucru, căci bătrânețea atrage după sine nu numai o fragilizare fizică, ci și una de natură psihică. Aceste centre sunt ca o Scăldătoare a Vitezdei, și îngerii sunt toți cei care au grijă de ei sunt toți cei implicați în această activitate filantropică. Găsesc aici „omul” de care avea nevoie acel slăbănog de la Scăldătoarea Vitezda.

Din păcate, fără a generaliza, astăzi există un dispreț, fie latent, fie exprimat, față de bătrâni, din partea unora mai tineri.

Avem foarte multe lucruri de învățat de la cei în vârstă. În primul rând răbdarea, apoi interiorizarea, și umorul”, a spus Episcopul Hușilor.

Centrul a fost concesionat de la Primăria Solești pe o perioadă de 49 de ani de către Fundația Spurgeon România și a beneficiat de ample investiții de modernizare în ultimul an, în sumă totală de peste 100.000 de euro, oferind condiții excelente de găzduire, hrană și servicii medico-sociale pentru 25 de persoane în vârstă.

„Noi, administrațiile publice de stat, avem o deficiență în ceea ce privește categoria aceasta de persoane, bătrânii. Asta ne face să apreciem foarte mult asemenea inițiative private. Avem cele două centre de asistență medico-socială, dar care nu permit o îngrijire îndelungată a bătrânilor. După câteva luni trebuie să meargă din nou în familii.

Îi sprijinim cu tot ceea ce putem, îi tratăm, dar nu poți sta acolo mai mult de câteva luni și din acest punct de vedere o asemenea inițiativă este extraordinar de bună. În județ avem doar două unități: centrul „Giulia” de aici și cel al Primăriei de la Tutova, pe care i-am sprijinit să poată deschide acel centru, la care se mai adaugă centrele de bătrâni ale Episcopiei Hușilor de la Vutcani, Râșcani și Gugești”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

„Am finalizat acest centru cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, însă a venit acea lege în care nu am mai putut face angajări. Dumnezeu ni l-a scos în cale pe domnul Turc, care ne-a spus că vrea să facă un centru aici. La început, am fost sceptică. I-am și spus domnului Turc că va avea de a face cu mine, dacă nu se ține de cuvânt. Acum, pot să-l felicit pentru ceea ce a făcut. Vom colabora împreună pe mai departe”, a precizat Mona Bujor, primarul comunei Solești.