Viitorul arată bine! Proiect uluitor, admirat de profesori universitari din toată România!

0
1669




Este vară, anotimpul vacanțelor, al distracțiilor copilărești cu prietenii, al drumețiilor, prin țară sau pe la bunici. În timp ce majoritatea copiilor au plecat în vacanță, micul geniu vasluian Mihnea Sandu, alături de bunul său prieten Andrei Hurdubaia, s-au apucat de studiat.









Toată luna iunie, chiar dacă erau în vacanță, cei doi mici savanți și-au suflecat mânecile cămășilor și au mers la bibliotecă, unde au citit despre portanța avioanelor, au studiat manuale de fizică, destul de complexe, au verificat și refăcut calcule, au analizat în detaliu fiecare parte a proiectului cu care s-au prezentat la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, de la Suceava.

La cei 14 ani ai săi, proaspăt absolvent al clasei a VII-a, Mihnea uimește pe toată lumea. I-a uimit pe profesori, pe colegii de clasă, pe elevii cu care a concurat la Olimpiadele Naționale sau județene, fie de matematică sau de limbi moderne. Este un copil aparte, cu o minte sclipitoare, care te cucerește de la prima discuție. Așa s-a întâmplat și la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică de la Suceava, acolo unde Mihnea, alături de Andrei, au luat premiul I, pe un proiect greu, mult peste clasa a VII-a, abia absolvită de tânărul geniu.

La secţiunea Ştiinţe fundamentale – juniori, Premiul I in memoriam Emil Palade a fost câştigat de cei doi vasluieni, Mihnea Sandu şi Andrei Hurdubaia, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, cu proiectul ”Zborul”, profesor coordonator Dyana Cruceanu și prof, Leonaș Dumitrașcu. Cei doi vasluieni au primit, pentru ”Zborul” și o Diplomă de Excelență din partea Academiei Forțelor Terestre, de la Sibiu, fiind un proiect absolut uluitor, pentru doi copii de la clasele a VII-a și a XI-a, cu mult peste nivelul studiilor de liceu.

Proiectul a avut două părți. Partea teoretică a prezintat un scurt istoric al zborului în natură și în cultură, urmată de prezentarea legilor fizice care stau la baza aerodinamicii pentru a putea înțelege și proiecta o aripă de avion. Partea practică a însemnat un tunel aerodinamic, echipat cu sistem de control și de măsurare a vitezei curentului de aer și din două suporturi colivie pentru susținerea modelelor de aripă studiate. Au fost construite un model de aripă plană de grosime constantă și un model de aripă cu profil aerodinamic. În fața cadrelor universitare sau a savanților din toată țara, cei doi au făcut măsurători ale forțelor portantă și de rezistență la înaintarea aripilor prin aer pentru unghiuri de înclinare cuprinse între 0 grade și 90 grade. Juriul a apreciat lucrarea în ansamblu, rezultatele măsurătorilor și ingeniozitatea dovedită de Mihnea și Andrei în cazul soluției folosite la măsurarea portantei și forței de rezistență.

”Am fost de față la prezentarea proiectelor, am văzut cât de greu a fost, pentru că a fost nevoie de cunoștințe atât la prezentarea teoretică, cât și la cea practică. Juriile din cadrul Olimpiadei s-au perindat pe la toate cele 29 de echipe participante, și au dorit să afle detalii. Au fost zile pline, de la 9 dimineața și până la 6 seara, zi extenuante, în care copiii au prezentat proiectelor lor.

Privind prin ochii lui Mihnea, a tuturor celorlalte echipe din județul Vaslui, prin prisma premiilor câștigate, îmi dau seama că Vasluiul are viitor, credeți-mă. Au parte de îndrumători și profesori foarte buni, cu mult peste ceea ce este acum în învățământul românesc. Mihnea este pasionat de matematică, de fizică și astronomie, iubește aceste domenii și studiază tot ce este pe piață, pentru a deveni foarte bun. Proiectul prezentat la Suceava a fost rodul unor luni de muncă susținute, de studii aprofundate. Mihnea a arătat că deține informații cu mult peste nivelul său de studiu actual. Deși intră în clasa a VIII-a, profesorii de la Olimpiada Națională au apreciat că ”Zborul” a prezentat date și informații care se studiază la facultățile de profil.

M-am mai bucurat de un lucru. Am aflat că Universitatea din Suceava are peste 400 de brevete de invenție, aproape dublu peste cea de la Iași, ceea ce spune multe despre potențialul României. Felicitări, Mihnea și Andrei, felicitări, tuturor echipelor din județul Vaslui”, a spus Ionel Sandu, tatăl tânărului geniu, manager general al companiei Radical Grup.

JUDEȚUL VASLUI A SCRIS ISTORIE LA OLIMPIADA DE LA SUCEAVA

Ca să înțelegeți cât de grea a fost competiția, trebuie să spunem că Mihnea și Andrei s-au bătut de la egal la egal cu alte 29 de echipe, din care trei au fost din județul Vaslui,

Cele 29 de proiecte înscrise de elevi au fost grupate pe două categorii de vârstă (gimnaziu şi liceu) şi patru domenii (ştiinţe fundamentale, ştiinţe aplicate, robotică şi tehnologia informaţiei). Comisia centrală a olimpiadei, care a jurizat proiectele, a fost formată din cadre didactice universitare, cercetători, profesori, specialişti din domeniile vizate.

Judeţul Vaslui s-a prezentat la etapa naţională a Olimpiadei Naţionale de Creativitate Ştiinţifică organizată la Suceava în perioada 9 – 12 iulie 2022, cu 4 echipaje, formate din elevi proveniţi de la Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, Şcoala Gimnazială ”Constantin Parfene” Vaslui, Şcoala Gimnazială ”Elena Cuza” Vaslui şi Şcoala Gimnazială ”Mihai David” Negreşti.

Toţi elevii premiaţi participă activ la Grupele de Fizică, de Astronomie şi Astrofizica, de Robotică şi de Informatica din cadrul Centrului Judeţean de Excelenţă Vaslui.

La finalul Olimpiadei Naţionale de Creativitate Ştiinţifică palmaresul judeţul Vaslui s-a concretizat în TREI premii oferite de Ministerul Educaţiei şi o menţiune specială după cum urmează:

1. premiul I (ME), domeniul Robotică la secţiunea Juniori, pentru elevul Robert Mereuţă de la LMK Vaslui, clasa a VII-a, îndrumat de dna prof. Ana-Carmen Chiriţescu;

2. premiul I (ME), domeniul Ştiinţe fundamentale la secţiunea Juniori pentru elevii Mihnea Sandu şi Andrei Hurdubaia de la LMK Vaslui îndrumaţi de prof. Dyana Cruceanu şi prof. dr. Leonaş Dumitraşcu;

3. premiul III (ME) domeniul Ştiinţe fundamentale la secţiunea Seniori pentru elevii Denis Chiriţescu de la Şcoala Gimnazială ”Constantin Parfene” Vaslui şi Delia – Ioana Lipşa de la Şcoala Gimnazială ”Mihai David” Negreşti, îndrumaţi de prof. dr. Leonaş Dumitraşcu şi prof. dr. Irina Dumitraşcu;

4. Menţiune specială, domeniul Ştiinţe Fundamentale la secţiunea Seniori pentru  elevele Ioana – Andreea Mihalachi şi Iustina – Aurelia Novac de la LMK Vaslui şi Daria-Ana Botezatu de la Şcoala Gimnazială ”Elena Cuza” Vaslui, îndrumaţi de prof. dr. Leonaş Dumitraşcu şi prof. dr. Irina Dumitraşcu.

Pe toată durata efectuarea lucrărilor elevii au fost sprijiniţi moral s-au implicat financiar şi părinţii elevilor participanţi.

Felicitări tuturor!