Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Școala ”Elena Cuza” Vaslui. Tema anului 2024: ”Apă pentru Pace”

0
424


Joi, operatorul județean AQUAVAS SA a marcat Ziua Mondiala a Apei (sărbătorită an de an pe 22 martie) printr-o activitate desfasurată în cadrul Scolii Gimnaziale Elena Cuza, cu clasa a V-a, diriginte prof geografie Carp Lucica. 

Ziua Mondială a Apei este un eveniment anual al Organizației Națiunilor Unite care se concentrează pe importanța apei potabile. Datorită unui cumul de factori, între care se numără creșterea populației, industrializarea și schimbările climatice, resursele de apă din întreaga lume sunt supuse unei presiuni mari nu numai din punct de vedere calitativ, ci și din punct de vedere cantitativ.

În 1993 Adunarea Generală a ONU a desemnat data de 22 martie ca Ziua Mondială a Apei.

Organizațiile și grupurile de pe tot globul folosesc această zi pentru a educa și a susține gestionarea durabilă a resurselor de apă, in special de apa dulce.

Apa se află, de asemenea, în centrul adaptării la schimbările climatice, servind drept legătură crucială între sistemul climatic, societatea umană și mediu. Fără o gestionare adecvată a apei, este probabil să existe o concurență sporită pentru apă între sectoare și o escaladare a crizelor de apă de diferite tipuri, declanșând situații de urgență într-o serie de sectoare dependente de apă.

Tema este propusă în prealabil de UN -Water și este aliniată cu publicația anuală a Raportului ONU privind dezvoltarea apei în lume, publicată de UNSECO în numele UN-Water, iar realizarea acestuia este coordonată de Programul Mondial de Evaluare a Apelor (WWAP) UNSECO.

În 2024, tema Zilei Mondiale a Apei este “Apă pentru Pace”.