ȘTIRILE AMIEZII: Deputatul Olteanu nu a votat HG privind starea de alertă

0
423




Parlamentul a votat, miercuri, în ședință comună, hotărârea Guvernului privind încuviințarea stării de alertă pentru 30 de zile pe întreg teritoriul țării, cu 372 de voturi ”pentru” și 37 ”împotrivă”.









Printre cei 37 de parlamentari care au votat împotrivă s-a numărat șI deputatul de Vaslui, Daniel Olteanu, președintele organizației județene ALDE.

“Nu am votat, pentru că nu se justifică instituirea stării de alertă fără diferențe la nivel național, ci proporțional cu situația îmbolnăvirilor și cu gradul de risc al infectării”, a explicat parlamentarul vasluian.

“Harta publică a cazurilor de Coronavirus, realizată pe baza datelor și raportărilor oficiale, arată că numărul de îmbolnăviri diferă foarte mult de la județ la județ.

Există județe care au sub 100 cazuri confirmate, iar unele dintre ele nu mai au deloc cazuri active, la fel cum există județe unde s-au înregistrat mii de cazuri.

Măsurile care urmează să fie luate pe timpul stării de alertă sunt generale, cu prevederi fără norme de aplicare clare și cu portițe larg deschise către abuzuri și improvizații. Dovadă și faptul că nici la ora asta nu există norme pentru amenzi.

Mai mult, pe lângă faptul că unele prevederi sunt neclare, se și bat cap în cap cu legislația în vigoare (de exemplu, interdicția deplasării persoanelor în afara localității / zonei metropolitane).

Nu pot fi de acord cu o lege strâmbă, imprecisă și făcută pe genunchi, din care românii nu înțeleg ce anume trebuie să facă și care sunt consecințele exacte dacă încalcă prevederile ei.

Sancțiunile pentru nerespectarea măsurilor impuse prin starea de alertă nu pot fi lăsate la libera interpretare a unor autorități, oricare ar fi ele.

Diferența între pragul minim al amenzii pentru lipsa purtării măștii de protecție într-un spațiu închis (500 lei) și pragul maxim (2.500 lei) este una uriașă și nu este explicată. E mai grav dacă nu porți mască într-un magazin decât dacă nu o ai în autobuz?

Nu voi vota niciodată astfel de legi care, în loc să pună accent pe prevenție, transformă buzunarele oamenilor simpli în pușculița autorităților.

Starea de alertă maximă pe care o vrea încuviințată Guvernul Orban seamănă mai mult cu situația în care o mână de oameni țin România întreagă cu butonul roșu de panică apăsat încontinuu. Asurzitor și inutil.

E vorba de aceeași mână de oameni a căror unică preocupare a fost și a rămas organizarea alegerilor anticipate.

Atâta vreme cât în spațiul public există numeroase semne de întrebare în ceea ce privește achizițiile (fără licitație!) derulate în perioada stării de urgență, fiind deja demarate anchete, nu pot gira o lege – umbrelă care să acopere decizii similare în următoarea perioadă.

Am avut, în ultimele două luni, suficiente exemple de lipsă de pricepere a Guvernului și a autorităților vis-a-vis de gestionarea crizei Coronavirus: harababură, confuzie, haos, declarații, decizii și măsuri contradictorii.

De la „Operațiunea Sparanghelul” și până la batjocura pe toată linia de la granița de Vest, la adresa românilor întorși din străinătate, reacția guvernanților a fost fie una întârziată, fie una exagerată, fie una ruptă complet de realitate.

Încuviințarea stării de alertă în forma Guvernului ar însemna să fiu de acord ca astfel de reacții să continue, într-un moment în care avem nevoie cu toții de echilibru, de pragmatism și de soluții care să ne pună rapid pe picioare, mai ales din punct de vedere economic.

Avem nevoie de o stare de normalitate, nu de amenințări cu stări de urgență și stări de alertă prelungite la nesfârșit, prin legi care încalcă prevederile Constituției!

În loc de toate astea, prefer oricând să mizez pe buna-credință și pe vigilența românilor, care înțeleg mai bine decât Guvernul că sănătatea lor depinde numai și numai de gesturile lor responsabile”, a declarat deputatul Olteanu.