Bugetarii, în vacanță cu vouchere, angajații de la privat, cu parale!

0
421




PENTRU UNII, MUMĂ, PENTRU ALȚII… Sunt tot mai multe voci care susțin că este o mare discriminare între vacanțele bugetarilor și cele ale angajaților din mediul privat.









De ce? Simplu. Salariații de la stat, pe lângă programul lejer și salariile uriașe, sunt recompensați cu vouchere de vacanță, plătite din taxele și impozitele vasluienilor, în timp ce angajații din mediul privat își plătesc singuri sejururile.

Adică, angajații de la privat se scotocesc de ultimul leuț pentru a pleca în vacanță!

Afirmația a fost făcută de Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK), care consideră că și angajaților din mediul privat ar trebui să li se ofere vouchere de vacanță, iar costul lor să fie dedus din impozitul pe care compania îl plătește către stat.

„Este adevărat că firmele private pot să acorde vouchere de vacanță, diferența este că firmele acordă din bugetul propriu, în timp ce statul acordă din banii contribuabililor.

Este o diferență semnificativă.

Suntem de părere că ar trebui să nu existe discriminare, și nu este singura discriminare cu ce se întâmplă la stat și cu ce se întâmplă la privat.

Aceste vouchere de la privat ar trebui să fie un credit fiscal, iar din impozitul pe care compania îl plătește către stat ar trebui să fie deduse aceste vouchere de vacanță la privat.

Dacă vă aduceți aminte, acum cinci luni ministrul Economiei a spus că se va introduce această măsură ca să nu mai existe discriminare între stat și privat”,

a declarat Anastasiu.

Reprezentanții industriei turistice din România solicită autorităților o serie de măsuri de sprijin pentru acest sector, de la vouchere pentru a merge la restaurant până la suspendarea taxei pe terase sau plata taxelor din acest an în 2021.

Sunt voci care susțin că firmele private ar trebui să acorde tichete de vacanță la fel cum se întâmplă in sectorul public, în condițiile în care sarcina fiscală este mult mai mică decât cea în cazul acordării unei prime de vacanță în numerar.

„Voucherele de vacanță pot fi acordate și de companiile private nu doar în sectorul public. Dacă în 2018 ponderea voucherelor acordate în sistemul public reprezenta 95% din vouchere, în 2019 au reprezentat 88%, iar companiile private au început să ofere și ele.

Este un stimulent fiscal, dar nu l-au ales până acum.

Legea le permite și lor (în sectorul privat n.r.), chiar într-o sumă mai mare decât cea alocată în spațiul public. Noi îi încurajăm să o facă pentru a ajuta și companiile private la revigorarea turismului românesc.

Acum, dacă se vor acorda și pentru 2020, nu știm, pentru că voucherele din 2019 au fost prelungite și vor putea fi cheltuite și în vara aceasta, pentru că altfel se pierdeau acei bani. Noi am solicitat acest lucru. Ar face parte din acea măsură de stimulare a circulației turistice. Eu aș recomanda companiilor să acorde vouchere, pentru că sarcina fiscală este mult mai mică decât toată sarcina fiscală pe acordarea unei prime cash pe vacanță și ar ajuta și turismul românesc”,

explică un specialist în domeniu.