Nu suntem pregătiți pentru a trece la digitalizarea României

0
272




Mihaela Hușanu

DISCUȚII… Pandemia de coronavirus a schimbat, se pare, opțiunile românilor în privința modului de a accesa informațiile. Mulți români își doresc trecerea de la varianta tipărită, fie că este vorba de presă sau de alte informații, la cea electronică, sistemul online, pentru a evita contactul direct.









Vor românii să treacă la era digitală, refuzând total tipăriturile? Este una dintre întrebările la care președinta TLDE Vaslui, Mihaela Hușanu, a răspuns la dezbaterea „Criza ca oportunitate pentru o administrație eficientă / servicii publice de calitate”, organizată în cadrul primei ediții online a Academiei Europene pentru Tineri Lideri Politici.

„Oricât de mult mi-aș dori ca abordarea acestei teme să fie una plină de optimism, cred că suntem mai degrabă departe de o Românie digitalizată, în care administrația publică, fie ea centrală sau locală, să se mute online și de acolo să arate tuturor cât e ea de accesibilă, eficientă, transparentă și… suplă.

Motivul principal? Realitatea din birourile celor care fac strategii peste strategii în această privință (apropo, avem și o Autoritate pentru Digitalizarea României, aflată în subordinea prim-ministrului!) diferă mult de cea din teren.

Cu 45% din populația țării care trăiește în mediul rural, acolo unde există încă (mari) probleme în a le asigura locuitorilor serviciile de bază (apă curentă, canalizare), România se digitalizează într-un ritm propriu, neunitar, și, mai grav, incomplet. Adică, un fel de adaptare neaoșă la digital, de tipul „fiecare așa cum poate”,

explică lidera tineretului liberal-democrat din județul Vaslui.

Criza coronavirus, spune Mihaela Hușanu, a deschis o fereastră de oportunitate în ceea ce privește transferul multor activități ale instituțiilor publice în zona de online. Pe repede înainte, căutând soluțiile rapide și nu neapărat cele mai bune.

„Un exemplu recent: episodul înscrierilor antreprenorilor români în Programul IMM INVEST, pe o platformă care n-a suportat 150 cereri pe secundă. Un alt exemplu, mai vechi, mai cunoscut și mai dureros: blocajele dese ale Sistemului cardului național de sănătate.

Avem, așadar, confirmări ale scorului rușinos pentru autorități în disputa România pe hârtie vs. România digitală. În completare, vin rapoartele oficiale care transmit că țara noastră a rămas în urmă în ceea ce privește indicatorii referitori la competențele digitale și că are rezultate slabe în digitalizarea serviciilor publice, comparativ cu restul statelor europene”,

explică liderul TLDE Vaslui.