Ești bolnav sau suspect de Covid, în Vaslui? Riști să fii pus la zid de vecini și prieteni!

0
338




VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE… De la declanșarea pandemiei de coronavirus, în mințile multor vasluieni s-a declanșat isteria. „Dacă vecinul meu este bolnav? Sau, poate, colegul… Să îl aranjez bine, dacă îmi dă și mie boala”, și-au spus unii localnici.









Și exact asta se întâmplă în multe locuri din municipiul Vaslui, în aceste zile. Persoanele care sunt pozitive la Covid 19 riscă să fie linșate în public, de teama unor persoane că i-ar putea infecta și pe ei.

„Aștept rezultatele la un test, am fost la un magazin din zonă, iar doamna de acolo, cu care m-am întâlnit și am stat de vorbă în afara magazinului, este pozitivă, are Covid. A ajuns la spitalul din Bârlad. Am anunțat la serviciu și ce credeți că mi s-a întâmplat? Mulți colegi mi-au spus că ar fi bine să nu mai intru în birou la ei, nu mai sunt chemată la cafea, toată lumea mă evită. Dacă ar putea, m-ar bate cu pietre sau m-ar arde pe rug.

Acesta este Vasluiul, din păcate! Deși colegii mei nu știu dacă am sau nu boala, aruncă cu mizerii în mine. Nu am niciun simptom, repet, aștept rezultatul la test, dar de ce am ajuns ciumată?

Oare, de ce nu mă întreabă nimeni cum mă simt, dacă sunt speriată, dacă nu mă tem pentru cei din jurul meu? Mă protejez, am mască, dar ce vină am că am stat de vorbă cu acea doamnă?”,

se întreabă o cititoare.

Din păcate, este o problemă din ce în ce mai des întâlnită. Sunt zeci și zeci de cazuri de coronavirus în Vaslui, iar pe lângă aceste cazuri alte câteva sute de persoane așteaptă înfrigurate rezultatele la testări. La un singur cabinet din centrul Vasluiului, toată lista de pacienți a medicului respectiv a fost trimisă la testări. La unele blocuri, atunci când s-a auzit că un vecin are Covid, oamenii parcă au înnebunit și spală cu clor clanțele, treptele, scările, nici nu poți să mai respiri. Cât privește familia celui bolnav, ce să mai spunem despre privirile crucișe ale vecinilor…

Un lucru este clar, și o spun toți medicii din lume: nu vom scăpa, în câțiva ani, de îmbolnăvirea cu acest virus. Mai toată lumea va trece prin chinurile acestei maladii, spun specialiștii. Oare, în aceste condiții, nu ar trebui să manifestăm umanitate, înțelegere, toleranță față de persoanele infectate sau suspecte? Într-o zi, am putea fi noi în locul lor…

De exemplu, situațiile oficiale arată că, ieri, în județ erau 513 cazuri confirmate cu COVID-19 (268 de persoane internate în spitalul Bârlad, 26 de persoane decedate, 162 de persoane vindecate și 57 de persoane pozitive la domiciliu).

Ca atare, mesajul nostru este următorul: protejați-vă, respectați distanțarea socială și fiți oameni. În primul rând, oameni!