Revoltă în Senat: “Românii sunt transformați în sclavi!”

0
483




Un senator de Vaslui este revoltat de textul legii privind adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și combaterea Covid 19 în România, care intră azi în dezbatere în Senat.









“Guvernul României a trimis Parlamentului această lege. Nu mai vinde sclavi la export. Îi transformă pe cei din țară în sclavi!

E legea care ar trebui să reglementeze starea de alertă. Dereglementeză tot! Suspendă mai multe drepturi decât în starea de urgență”, constată senatoarea PSD de Vaslui, Gabriela Crețu.

“Secțiunea a treia anulează majoritatea drepturilor angajaților, câștigate într-un secol. Deciziile care ii privesc se iau exclusiv prin decizii unilaterale, ale angajatorilor.

Art. 59 introduce arbitrariul absolut. Și furtul pe față! Că e un text aiurea, e secundar acum.

Să renunțăm prin lege la drepturi și democrație de frica unui virus?! Începe să semene a “virus”.

Răspunsul vostru e urgent! Până nu se desființează și Parlamentul… Prin decret”, a postat pe Facebook, marți dimineață, senatoarea de Vaslui.

Proiectul Guvernului are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Acesta prevede, printre altele, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă şi permite organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţii destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi.

Altă măsură propusă se referă la obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile naţionale cu peste 50 de angajaţi să organizeze programe decalate pentru salariaţi.

În baza acestui proiect de lege s-a schimbat regimul contravenţiilor astfel încât acesta este asimilat şi pus în acord cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, ceea ce înseamnă că se vor da amenzi și în timpul stării de alertă.