Costești a fost, timp de câteva ore, capitala agriculturii din Moldova. Felicitări, Evel-H Costești, pentru organizare!

0
896

NOTA ZECE!… Zeci de fermieri din județele Bacău, Vaslui și Iași s-au întâlnit, ieri, cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în primitoarea locației a firmei Evel-H, din comuna Costești. Gazda reuniunii, ing. Dan Hurduc, managerul Evel-H, a organizat impecabil această întâlnire extrem de importantă pentru viitorul agriculturii din regiunea de Nord-Est.



A fost o întâlnire la care fermierii și-au spus păsurile, au cerut sprijin de la Ministerul Agriculturii sau au venit cu idei de îmbunătățire a relației de colaborare fermier-minister.

Cum era de așteptat, marea durere a fermierilor, fie că sunt din Iași, Bacău sau Vaslui, este lipsa irigațiilor, cu toate componentele și nemulțumirile ce decurg de aici. De altfel, ministrul Oros a recunoscut că nu a venit niciodată prin județul Vaslui, fiind unul dintre cele patru județe din România în care nu a ajuns până ieri.

„Nu am fost niciodată la Vaslui, dar asta nu înseamnă că nu știu necazurile dvs, ale agricultorilor din această parte a Moldovei”, a spus ministrul.

Clubul Fermierilor Români, la care ing. Hurduc este membru fondator, încă din 2018, a fost reprezentat de către Florian Ciolacu, director executiv, cel care a condus discuțiile de ieri, în numele fermierilor prezenți la întâlnirea cu ministrul Oros.

„Suntem meteo-dependenți. Este un tip de agricultură în care dacă plouă și Dumnezeu ne ajută, regimul precipitațiilor este unul bun, avem producții bune. Dacă nu, avem pagube foarte mari.

De aceea, am găsit oportunitatea acestui Program de reziliență și relansarea economică, bani care sunt alții decât cei din Programul Național Strategic, pentru că noi asta ne-am dorit: să nu ne atingem de banii fermierilor, atât în Pilonul I, cât și în Pilonul II, ci să găsim alte resurse prin care să facem infrastructura în irigații, de exemplu. Va trebui să găsim soluții și lucrări de utilizare a apei din 2020, nu din 1975.

Încercăm să conturăm marele Program Național Strategic, la care suntem cumva în contratimp. Să acoperim mare parte dintre nevoi. Sigur, încă, la nivel european nu s-a luat o decizie privind Politica Agricolă Comună, avem nevoie de câteva exemple concrete de eco-scheme, cum gândește Comisia Europeană aceste măsuri de climă și mediu.

De aceea, ne întâlnim cu fermierii din mai multe zone ale țării, cum este cazul Vasluiului, astăzi, pentru că vrem să știm cum gândesc ei, cei care fac experimente pe timpul și pe banii lor, cum privesc ei aceste măsuri.

Aș dori să abordăm și câteva lucruri esențiale. Relația dintre arendaș și arendator, cum se pot comasa terenurile, regimul proprietății, relația între fermieri și gestionarii fondurilor de vânătoare. Lucrurile sunt foarte diferite. Este o perioadă agitată, în care toată lumea vine cu propuneri populiste, nerealizabile.

Va trebui ca, în următorii 7 ani, cât mai mulți dintre banii europeni să ajungă la fermierii adevărați. Știm cu toții, chiar dacă nu o spunem uneori, mulți dintre banii de subvenție ajung și la cei care nu prea fac agricultură. Mi-aș dori ca în perioada 2021-2027 ca tot mai puțini bani europeni să ajungă în afara agriculturii, în afara zootehniei”,

a explicat ministrul, în fața unor fermieri plini de speranță pentru ce urmează să se întâmple începând cu 2021.

De altfel, după cum sublinia managerul Evel-H Vaslui, la întâlnirea cu ministrul au venit și fermieri cu 100 sau 180 de hectare, fermieri cu 700 sau 800, 1.000 de hectare, sau fermieri cu 2.500 sau 3.000 de hectare, fiecare cu propriile probleme.

„Îi mulțumim dlui director Dan Hurduc, care este și în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români, pentru că ne-a primit aici, dar și dlui ministru al Agriculturii, care a făcut un drum de 7-8 ore de la Cluj până la Vaslui, după care va pleca alte 8 ore spre casă.

Ne-am adunat azi, aici, la Costești, sub egida Clubului Fermierilor Români, pentru a ne împărtăși și bunele, și relele. Suntem o organizație care vă reprezintă interesele și care face ca glasul dvs. să se audă la Bruxelles, acolo unde avem deja o reprezentanță.

Avem o mare problemă în România, iar aceasta se cheamă simplu: oamenii. Nu mai are cine să conducă afacerile în agricultură. Peste 50% dintre cei care lucrează în agricultura României au peste 55 de ani. Copiii dvs, pe care i-ați crescut bine, i-ați trimis la studii, au alte planuri cu viața lor personală. Nu are cine să continue afacerile părinților, agricultura va fi afectată, pe termen mediu, din această cauză. Agricultura este în pericol”,

a subliniat Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor.

Una dintre problemele abordate ieri a privit modul în care fermierii, care fac parte din Clubul Fermierilor Români, pot afla mai multe detalii despre asigurări, având în vedere că în zona Moldovei, la Vaslui, în mod special, a fost un an secetos.

„Referindu-mă la asigurări, aș vrea să vă vorbesc despre submăsura 17.1, pe care eu am accesat-o și anul trecut, și anul acesta. Este o măsură care se derulează în bune condiții. Ne bucurăm că s-au simplificat lucrurile la AFIR, mulțumim dlui ministru pentru faptul că anul acesta a crescut de la 50 la 70% subvenționarea cotației de primă, ceea ce ne duce pe hectar la o sumă destul de mică, comparativ cu banii pe care-i investim noi.

Deci, e păcat să nu ne asigurăm. Eu, personal, vă spun că am avut daune și am încasat de la asigurări 3 miliarde și ceva de lei, bani vechi. Mi-am depus dosarul pentru subvenție la AFIR, lucrurile s-au simplificat și acolo, față de anul trecut.

Nu trebuie să ne fie frică să accesăm această măsură, pentru că ne ferește de multe lucruri. Trebuie să-i mulțumesc dlui ministru, pentru că ministerul a fost deschis la multe propunerile Clubului Fermierilor, să facem măsura mai ușoară pentru fermieri, să debirocratizăm structurile”,

a spus gazda acțiunii, Dan Hurduc, managerul Evel-H Costești.

Firesc, în condițiile unui an secetos, în care 50-90% din producția din județul Vaslui a fost distrusă de secetă, s-a discutat mult despre irigații. În numele Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Lunca Banului, omul de afaceri Tiberiu Tiron a reclamat modul în care se alocă bani europeni, suma de 1 milion de euro, fără a ține cont de ploturile din OUAI, sau faptul că E-On a decuplat o stație de punere sub presiune, în mod abuziv.

Tiron a mai ridicat o problemă, care a fost discutată și de alți fermieri, respectiv modul în care sunt folosite rachetele antigrindină, fapt care a condus la seceta din acest an, în loc să fie lăsată ploaia să ajungă pe Valea Prutului. Fermieri de pe 18.000 de hectare, de pe Valea Prutului protestează împotriva modului în care sunt lansate rachetele antigrindină.

S-a ridicat, oarecum previzibil, și problema barajelor pe care ANIF le-a predat, în 2012, către Apele Române, 10-12 la număr, în tot județul Vaslui. Este vorba de baraje care sunt goale, nu au apă, deși cantitățile de apă din vechile baraje ar putea fi folosite la irigații, se plâng fermierii.

Ministrul a promis că, în perioada 2021-2026 va fi reparată toată infrastructura de gestionare a apei, cu referire la sistemele de irigații din toată țara. Au fost și propuneri foarte interesante, apreciate de toți fermierii.

Viorel Humă, președintele GAL Movila lui Burcel, a cerut, în numele micilor fermieri, să se aloce bani, prin GAL-uri, pentru ca legumicultorii care au 2-3 hectare de legume să poată să-și achiziționeze echipamente de udare, în timp ce energicul primar al comunei Vetrișoaia, Corneliu Stângă, a vorbit despre imposibilitatea autorităților locale de a se atinge de terenurile degradate, trecute pe nedrept în categoria pășune, terenuri pe care nu se pot face împăduriri.

Una peste alta, reuniunea de ieri și-a atins scopul. Ministrul Oros a plecat cu mapa plină de propuneri din partea fermierilor din Moldova, care au mari probleme, deosebite de cele ale fermierilor din Ardeal, de pildă.

„Nu vreau să promit că fac una sau alta dintre probleme, pentru că m-ați privi ciudat, următoarea dată când ne întâlnim, ați spune că nu m-am ținut de cuvânt. Însă, ce pot să vă promit este că voi analiza fiecare propunere și îi voi căuta o rezolvare”,

a spus Oros.