Evel H Costești a fost, pentru o zi, capitala tinerilor specialiști din agricultura românească

0
668




Vineri, membrii Think-Tank-ului Agrinnovator din toată țara s-au întâlnit la Ferma Evel-H din Costești, județul Vaslui, pentru a face un schimb de informații și experiențe legate de thnici digitale în fermă.









Județul Vaslui reprezintă o zonă defavorizată pentru exploatații agricole, deoarece fermierii din zonă se confruntă cu o multitudine de constrângeri naturale, cea mai resimțită fiind seceta extremă.

Ca răspuns, EVEL-H COMPANY, administrată de Dl. Dan Hurduc, membru al Consiliului Director al Clubului, împreună cu Alin Luculeasa, membru al Think-Tank-ului Digital, au implementat tehnici de agrocultură conservativă (no-till) șitehnologii digitale pentru optimizarea proceselor în fermă.

Reuniunea grupului de reflecție Agrinnovator, format din tineri absolvemți ai programelor de formare organizate de Club, a avut ca scop prezentarea unui studiu de caz privind posibile căi de gestiune a condițiilor nefavorabile ale zonei, dar și o prezentare a dronelor de cartare și pulverizare în câmp, susținută de Alin Luculeasa.

 

La cei 30 de ani ai săi, ing. Alin Luculeasa a adus României, de la Bruxellles, premiul pentru ”Cel mai bun proiect digital”, în 2022, un proiect în care sunt explicate în detaliu mecanismele de ultimă generație cu care este dotată compania EVEL-H.

Tânărul specialist i-a asumat în fermă rolul de a transforma amenințările unei zone cu importante constrângeri naturale în oportunități, totul cu ajutorul tehnologiei. Din dorința de a practica o agricultură cât mai prietenoasă cu mediul, Alin Luculeasa a introdus treptat tehnologii digitale în activitățile din fermă începând cu anul 2017, reușind să reducă semnificativ costurile și să scadă consumul de pesticide, în unele cazuri, până la 80% față de dozele recomandate de producători.

Ferma EVEL-H COMPANY este astăzi un exemplu pentru fermele din regiune privind avantajele pe care le oferă digitalizarea în agricultură

De aceea, reuniunea grupului de reflecție Agrinnovator, format din ̦ , a avut ca scop ̆ ̦ , dar și o prezentare a dronelor de cartare și pulverizare în câmp, susținută de Alin Luculeasa, evebiment la care a participat și directorul general al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu.

”Avem o capacitate de depozitare de câteva zeci de mii de tone, aici, la EVEL H Costești. Pasiunea mea este condiționarea cerealelor, un domeniu foarte vast, de care puțin fermieri au cunoștință. Putem depozita 10.000 de tone de grâu, într-o singură hală, de exemplu, noi având cinci hale. Am făcut o rețea pentru fermă și folosim sonde pe care le introducem în cereale, pentru a ști în orice clipă care este starea cerealelor depozitate.

Marfa trebuie să fie ținută în condiții corespunzătoare. Business-ul acesta de depozitare a cerealelor este unul de încredere, pentru că, să zicem, un client care îți încredințează cereale de 10 milioane de tone vrea să știe că le poate ridica în orice clipă în condiții la fel de bune ca atunci când a adus marfa, poate chiar și mai bună”, a explicat dr. ing. Dan Hurduc, managerul general al Evel H Company Costești.

A fost un real succes pentru compania vasluiană, unul dintre actorii perfor5manți din agricutlura României, iar tinerii specialiști care au ajuns la Costești, vineri, au avut de învățat din experiența specialistilor de la Evel H.

Mai jos, iată câteva din prezentările de la reuniunea cu tinerii specialiști, organiuzată de Clubul Fermierilor Români.