Fermierii vasluieni pot scăpa de atacurile mistreților. Iată soluția!

0
1037




De multe ori, am scris că, în județul Vaslui, culturile fermierilor sunt devastate de turme de mistreți, pagubele fiind uriașe. Pe acest fond de nemulțumire din partea producătorilor agricoli, un fermier din județul vecin, Iași, susține că a găsit soluția pentru a ține mistreții departe de culturile sale. Omul spune că, de 10 ani, nu a mai văzut picior de mistreț în culturile sale, deși are terenurile la marginea pădurii.









Fermierul ieșean lucrează 300 de hectare de teren, dintre care 130 de hectare pe care plantează porumb, an de an, în comuna Andrieșeni. Prin 2010, după ce a văzut că nu poate scăpa de mistreți, i-a venit ideea de a tăvălugi terenul unde semănase porumb, iar de atunci stă liniștit, nu a mai văzut picior de animal sălbatic.

“Am văzut că tot mai mulți fermieri se plâng că le scot mistreții sămânța de porumb din pământ. Am avut și eu astfel de probleme, dar de 10 ani de zile, imediat după ce semănăm, dăm cu tăvălugi și nu mai avem probleme. Trebuie dat imediat, adică în aceeași zi ca dacă nu riști ca noaptea să vină porcul și să scoată sămânța. Cine se știe că are probleme, să meargă și să dea cu tăvălug, un tăvălug inelar pentru că poți intra indiferent dacă este mai ud terenul sau nu. Noi avem tăvălugi din aceia de pe timpul lui Ceaușescu. În funcție de ce tractor are fiecare, în medie poți da cu tăvălugi cam 40 de hectare pe zi”, spune fermierul ieșean.

Producătorul crede că, prin tăvălugit, se pierde dâra de semănătoare, pământul se uniformizează și astfel mistreții nu mai știu unde este rândul.

Daniel Tănăsuc