Tratament revoluționar pentru combaterea Covid 19, folosit și în cazul altor maladii

0
901




Până la găsirea unui leac împotriva infecției cu coronavirus, există un tratament terapeutic în întreaga lume aplicat bolnavilor de Covid 19, care conține medicamente folosite până acum pentru alte boli, de la SIDA și Ebola până la lupus sau malaria.









Cum nu există încă un vaccin pentru tratarea infecției cu noul coronavirus, urgența pentru tratarea celor 2 milioane de oameni depistați ca fiind purtători ai virusului a determinat testarea unor medicamente pe care lumea medicală le avea la îndemână.

Fiecare țară afectată de pandemia de coronavirus a stabilit un protocol terapeutic, care este comun multora dintre ele, cuprinzând o listă recomandată și de Organizația Mondială a Sănătății.

Este o metodă folosită de medicii chinezi, care a fost preluată și în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost preluată și în SUA. Nu este un tratament nou. A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojar, SARS și MERS (ultimele două fiind pneumonii produse tot de coronaviruși).

Se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasma (una dintre componentele sângelui) care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

În România, tratamentul care se folosește în spitale nu diferă de cel aplicat în țări precum Statele Unite, Franța, Germania, Italia sau Spania, dintre cele mai afectate de prezența coronavirusului.

Problema este că până la omologarea unui medicament sau a unui vaccin pentru Covid 19, oamenii de știință au avertizat că este nevoie de mai mult timp – luni de zile, un an chiar – pentru a afla care dintre testele aflate acum în terapie este cel mai eficient.